ON PRESS ...

MAIN

General Data

How it works

Photography

Repercussions


Civitas 2004 - 15 /May /03
repercussions

Una nova màquina permet netejar, de forma ràpida i eficaç, abocaments de petroli al mar (Servei d'informació sobre desenvolupament sostenible)

BARCELONA, Espanya, 13 de maig de 2003 – Un mecànic de Pontevedra que viu a Navia, Astúries, ha inventat una màquina per recollir abocaments de petroli al mar, de forma ràpida i eficaç, que funciona mitjançant un mecanisme de cilindres i aspes. El mecànic Luis Ríos Carballal ha enginyat i patentat el nou sistema amb el nom de “chapapotera”, a rel de l'accident provocat pel Prestige a les costes de Galícia. El sistema permet extreure el fuel d'una manera eficaç sigui quina sigui la seva densitat i profunditat, i en qualsevol condició marítima.
La màquina netejadora, que sembla ser molt més eficaç que els sistemes d'extracció de petroli utilitzats fins ara, molt limitats per les condicions del mar, permet recollir unes 73.000 tones de fuel en una setmana, gairebé tota la càrrega del Prestige (77.000 tones). La “chapapotera” funciona mitjançant un cilindre flotant i giratori, de sis metres de llargària i tres de diàmetre, que incorpora 120 ganxos o pales en cadascuna de les tres fileres recollidores que posseeix. Es pot instal·lar en la part de proa o en els laterals d'un buc preparat per rebre petroli, o bé entre els dos cascs d'un catamarà. Però també pot ser remolcat per vaixells pesquers.

El cilindre, que gira sobre el seu eix, eleva el petroli fins la part alta per mitjà de les paletes, que empenyen l'abocament a una espècie de filtre situat al darrera del cilindre i aquest, alhora, ho diposita en un tanc i neteja les paletes per a la següent volta. El petroli que llisca de les paletes per efecte de la gravetat és recollit pel cilindre i la següent filera de paletes fins el vaixell netejador.
Mitjançant un sistema de bombes d'extracció l'abocament s'expulsa a un dipòsit de recollida de gran capacitat. En el cas que la taca de petroli estigui a més de dos metres de profunditat, el sistema preveu incorporar una canonada per reflotar el fuel mitjançant aire a pressió. Per a abocaments més fluids, l'equip incorpora fundes per a les paletes que disminueixen la distància entre les mateixes per facilitar la recollida del fuel. Quan el petroli estigui del tot líquid sigui, aquestes paletes incorporen una espècie d’escorredors metàl·lics que també serveixen de xarxa.

L'inventor també ha ideat unes comportes amb xarxes molt fines que s'instal·len per davant de la màquina “chapapotera” i entre els cascs del catamarà, i serveixen per recollir les taques de fuel descompostes en forma de galetes. La idea és que cada port disposi d'una “chapapotera” per donar una solució ràpida als possibles abocaments al mar, de forma que no puguin arribar ni a les platges ni a la roques.